fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

ΩΣ ΕΔΩ!

Posted by MAKIS στο 26/10/2010

"Σφραγίδα", Ηλίας Πασσίσης

ΩΣ ΕΔΩ!

 

Σε λίγες μέρες θα έχουμε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, «Καλλικρατική», πλέον, όπως «καλλιεπώς» τη βάφτισαν (με την …κεκτημένη βαρύγδουπη ορολογία του σοσιαλιστικού κουλουρολαλιώτικου μπουρδο-ιδεατισμού), αλλά τα αρχηγικά κνώδαλα του πολιτικού μας συστήματος περί άλλων τυρβάζουν! Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι μας έχουν πετάξει μέσα σε μια χαβούζα άνευ προηγουμένου, χωρίς καν να μας έχουν αφήσει το περιθώριο να κρατάμε τα κεφάλια μας έξω! Αυτοί το βιολί τους, σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Ευκολότερα βρίσκεις …ιερόδουλο να έχει κόψει το συνουσιάζεσθαι, παρά πολιτικό που να μπορεί να κόψει το προπατορικό του χούϊ: το ψέμα και την αναίδεια στην εκφορά του. Βεβαίως, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εξακολουθούν να το κάνουν, αφού μέχρι σήμερα δεν έφαγαν ακόμα στη μάπα τις τομάτες και τα αυγά που τους αναλογούν, είτε γιατί ο λαός βρίσκεται πολιτικά σε χειμερία νάρκη, είτε γιατί, λόγω πληθωρισμού, τα αυγά και οι τομάτες θεωρούνται είδος πολυτελείας ώστε να μην είναι διαθέσιμα για …εκτόξευση!

Φτάνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ όλοι καμώνονται πως νοιάζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, στην ουσία εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το μέτρημα των …κουκιών τους. Και σαν να μην φτάνουν οι σκοτούρες με τις οποίες μας φόρτωσαν, θέλουν, ντε σώνει και καλά, να μας ξαναβάλουν στο λούκι με κατασκευασμένα διλήμματα! Ή εμάς ή το χάος, λένε και οι δύο ψυχανώμαλοι μονομάχοι, σαμαρωμένοι και …ξεσαμάρωτοι! Βεβαίως, δεν έχουν αντιληφθεί, μέσα στην πρεμούρα τους για εξουσία, ότι βρισκόμαστε ήδη στο χάος, εάν ως τέτοιο ορίσουμε την μαυρίλα του σήμερα και την βεβαιότητα για το αβέβαιο του αύριο.

Εκείνος, που πέρυσι το καλοκαίρι, προεκλογικά, μας διαβεβαίωνε πως «λεφτά υπάρχουν», ενώ δύο μήνες αργότερα αναρωτιόνταν «πού πήγαν τα λεφτά», φαίνεται πως σήμερα, πάλι προεκλογικά, κάτι …βρήκε! Έβαλε το χέρι στην … «τσέπη» μας, βρήκε κάτι ψιλά και δίκην νονού σε βαφτίσια της παλιάς εποχής, άρχισε να τα πετάει στην εκκλησία του …δήμου. Έτσι λοιπόν, ο Γιωργάκης σήμερα υπόσχεται προεκλογικά κατοστάρικα στους άρτι …αφαιμαχθέντας και επ’ άρτω ζώντας συνταξιούχους, έμπρακτη απόδειξη της συμπόνιας του για όλους τους αναξιοπαθούντας! Όπως ακριβώς έκανε και ο σουβλακοφάγος Μπουχέσας, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2008 (και πάνω στα αποκαϊδια των πυρκαγιών του καλοκαιριού που είχαν κατακάψει την Πελοπόννησο), οπότε και μοίραζε τα χιλιάρικα σαν πετσετάκια, λες και τα έβγαζε από το θησαυροφυλάκιο του Αλή Μπαμπά που μόλις είχε ανακαλύψει το τζίνι του …London School of Economics, ο αλήστου μνήμης Αλογοσκούφης! Ο άλλος, ο …Αντώνιος της Κλεοπάτρας, που έφερε την …Πολιτική Άνοιξη στο …σπίτι του και την …πολική νύχτα στον ευεργέτη του και στο κόμμα που τον ανέδειξε, ξαναγύρισε καβαλάρης – αρχηγός, «αναβαπτισμένος», «παρθένος» και …επαναστάτης (χωρίς ουσία), αλλά πάνω απ’ όλα …αμνήμων, και υπόσχεται να ξαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της …ανάπτυξης, προφανώς συνεχίζοντας το επί μία εξαετία …διαλυτικό έργο της παράταξης της οποίας ηγείται! Αμφότεροι, και σε ηλίθιους ή ζώα, εάν νόμιζαν ότι απευθύνονταν, θα έπρεπε να δείχνουν, έστω και σαν πρόσχημα, μεγαλύτερο σεβασμό προς τη νοημοσύνη τους!

Έρχεται, λοιπόν, ο …our prime minister, mr George Papas, να μας πει πως …κινδυνεύει η Ελλάς εάν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν τον Σγούρο, τον Σγουρό, τον Κατσαρό, τον Σώκο, τον Φλόκο, τον Ρόκο, τον Μόκο ή όποια άλλη τρίχα κατσαρή ή ακατσάρωτη κατεβάζει το κόμμα του για υποψήφια, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που μας έρχονται! Δηλαδή, η γυναίκα του Καίσαρος δεν φτάνει να είναι …εξώλης, αλλά πρέπει και να το δείχνει …σκούζοντας! Αντί να κάτσει να επωάσει τα ωά του, όπως ετάχθη από εκείνους που ορίζουν τα μελλούμενα των λαών, και αντί να ανάβει μία λαμπάδα στον Θεό των πιτσαδόρων που τον έκανε πρωθυπουργό, μας λέει, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ότι εάν δεν πάρουν τα σαϊνια του τις εκλογές, θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, ένα χρόνο αφότου τις πήρε με δέκα μονάδες διαφορά; Μνησθητί μου Γιαραμπή, γιατί από κάτι τέτοια γίνομαι …Τούρκος! Και επικαλείται τι; Τις ΑΓΟΡΕΣ! Ποιές αγορές; Αυτές που υπηρέτησε τα μάλα με τις παλινωδίες του και την αναποφασιστικότητά του και αυτές που εξέθρεψαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών με την εγληματική αβελτηρία τους.

Οι «αγορές» έπαιζαν και θα παίζουν πάντα το ίδιο παιγνίδι, το παιγνίδι του κέρδους. Δουλειά των ηγετών κάθε χώρας είναι να την προστατεύουν από αυτά τα παιγνίδια και να δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που ελαχιστοποιούν την εξάρτηση της χώρας από αυτές. Οι «δικοί» μας ηγέτες έκαναν ακριβώς το αντίθετο! Με την αχαλίνωτη ασυδοσία που επέτρεψαν στους κερδοσκόπους και το ατέλειωτο φαγοπότι των ρεμαλιών του κομματικού μηχανισμού και του συμπλόκου της εξουσίας, «κατάφεραν» την αμαχητί υποδούλωση της χώρας και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.

Επι δύο ώρες, σε μια απελπιστικά ανιαρή και αδιάφορη συνέντευη τύπου, ο prime minister προσπαθούσε να μας πείσει (με τα εκνευριστικώς άθλια ελληνικά[1] του) ότι αν δεν ψηφίσουμε τις επιλογές του, καταστραφήκαμε! Δεν έχει καταλάβει ακόμα που πατάει και που βρίσκεται και δεν ξέρει, όπως ο βασιλιάς του παραμυθιού, ότι είναι ξεβράκωτος, ενώ ο ίδιος νομίζει ότι είναι ντυμένος και μάλιστα περιβεβλημένος με την εσθήτα του σωτήρα και του οσιομάρτυρος. ¨Ασε που προσπαθεί να μας πείσει ότι η ιστορία για τον κατήφορο της χώρας ξεκινάει από το 2004 και μετά, λες και το …γκάστρωμα του χρέους μέχρι το σημείο εκείνο ήταν απλό  …ανεμογκάστρι! Καλά, τα ελληνικά δεν τα καταφέρνει, γιατί – όπως λένε, οι απολογητές του – έζησε «έξω», πριν …σαράντα χρόνια! Οκέι, ντίαρ, το πιάσαμε. Ελληνικά δεν έμαθε, η αριθμητική όμως σε όλες τις γλώσσες με αραβικούς αριθμούς γράφεται. Σκάμπαζε από σούμα και προπαίδεια ή ήταν και σ’ αυτά …στούρνος! Ούτε Λόντον Σκουλς χρειάζονται, ούτε Χάρβαρντ, ούτε Γιέϊλ για να διαβάσεις και να καταλάβεις μερικά σκατονούμερα. Απλά μαθηματικά του δημοτικού! Προϋπολογισμούς, λοιπόν, διάβαζε ή δεν διάβαζε, ψήφιζε ή δεν ψήφιζε, όσα χρόνια κυβερνούσε ο πατέρας του καί αργότερα ο προκάτοχός του Κινέζος; Δεν λέω, καλό είναι να τα ρίχνουμε όλα στην επάρατη Δεξιά, εκμεταλλευόμενοι το διάχυτο αντιδεξιό συναίσθημα του λαού, αλλά και σ’ αυτή την τακτική, και στον λαϊκισμό, υπάρχει, επί τέλους, ένα όριο! Το όριο που θέτει η λογική, η λογιστική και ο κοινός νούς. Όλοι ήξεραν και όλοι έκαναν το κορόϊδο, είτε γιατί συνέτρωγαν, είτε γιατί αν διαφωνούσαν θα τους «έτρωγαν» άλλοι τη θεσούλα τους, με όλα τα παραφερνάλια. Δηλαδή, πάλι καταλήγουμε στην επιλογή του προσωπικού συμφέροντος, έναντι του γενικού καλού που συμποσούται στην έννοια Πατρίδα. Το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» αποδείχτηκε, τελικά, μη πατριωτικό, όσο δηλαδή «πατριώτες» το έπαιζαν και οι μεγάλοι εθνικόφρονες της Νέας Δημοκρατίας, που παίρνοντας και πάλι την εξουσία στα χέρια τους, μετά από έντεκα χρόνια στην «απέξω», τα έκαναν όλα λίμπα! Με …«σεμνότητα και ταπεινότητα», βεβαίως, βεβαίως. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε!

Επί δύο ώρες, ο αμήχανος «ηγέτης», αράδιασε τις ίδιες αρλούμπες και προέβαλε τα ίδια ψευδοδιλήμματα για τις επερχόμενες εκλογές. Κυρίως , όμως, προσπαθούσε να μας πείσει ότι – κατόπιν ενεργειών του – βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ότι δεν πρόκειται εφεξής να πάρει άλλα σκληρά μέτρα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και πως σε τρία χρόνια θα βγούμε από το λούκι και θα έχουμε πάρει το δρόμο της ανάπτυξης. Αν ήταν ο Πινόκιο θα του μεγάλωνε η μύτη, που ίσως να ξεπερνούσε σε μήκος και τη διάμετρο της κοιλιάς του αντιπροέδρου του. Παραδόξως, στην περίπτωσή του, αντί της μύτης …μεγάλωναν τα αυτιά! Πολύ φοβήθηκα πως θα έφευγε από τη συνέντευξή του …πετώντας.

Δεν υπάρχει αναλυτής, δημοσιγράφος, οικονομολόγος, τέλος πάντων ειδήμων ή μη ειδήμων, εντός και εκτός συνόρων, που να μην έχει αντιληφθεί την τραγική θέη στην οποία έχουμε περιέλεθει ως χώρα και να μην συμφωνεί στα εξής:

  • Το δημοσιονομικό χρέος από το 125 % (του ΑΕΠ) που ήταν το 2009, και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του μνημονίου για το τρέχον έτος, θα σκαρφαλώσει στο τέλος της 3ετίας στο 167 % ! Δηλαδή, θυσίες και υποδούλωση για μια τρύπα στο νερό! Πράγμα που σημαίνει ότι ο Γολγοθάς θα έχει συνέχεια και για πολλά ακόμα χρόνια!
  • Η χώρα έχει ήδη πτωχεύσει, αλλά όχι μονομερώς – πράγμα που μάλλον θα ήταν συμφερότερο, αφού δεν θα έβαζε δερβάναγα στο σπίτι της το ΔΝΤ – αλλά, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα των τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας (δανειστές) και η σταθερότητα του ευρώ, επιβλήθηκε η λύση του ΔΝΤ, δηλαδή η «ελεγχόμενη χρεωκοπία» και η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως αυτό αποτυπώνεται στα ψιλά γράμματα του μνημονίου (βλ. ανάλυση Δημήτρη Καζάκη[2]). 
  • Με τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, με αυτά, δηλαδή, που – μεταξύ των άλλων -έπεσε γερό τσεκούρι στο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα εξοικονομηθούν (εάν επιτύχουν) 5,8 δισεκ. €. Με τα μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο[3] για το 2011, σχεδιάζεται η εξοικονόμηση άλλων 9,65 δισεκ. €! Δηλ. σχεδόν διπλάσια (ή και παραπάνω εάν πέσουν έξω οι στόχοι του 2010). Ποιός είναι τόσο ηλίθιος (αν και ξέρω …κάμποσους) που μπορεί να πιστεύει ότι αυτά θα τα πληρώσουν οι …«έχοντες και κατέχοντες» (δηλ. αυτοί που κυβερνούσαν και κυβερνούν και οι οποίοι πάντα την έβγαζαν στηζούλα) και όχι αυτοί που πλήρωναν πάντα, άμεσα ή έμμεσα, δηλ. οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι!
  • Με ανεργία που θα φτάσει πολύ σύντομα το 20 %, με πληθωρισμό πολλαπλάσιο του μέσου κοινοτικού, και με το διαθέσιμο εισόδημα στο ναδίρ, ανάπτυξη δεν γίνεται! Αν περιμένουμε από τις πράσινες επενδύσεις και τα οικολογικά κουραφέξαλα, νίψου και αποφάγαμε. Άντε, και στην ιδανικότερη περίπτωση να έχουμε μια αύξηση …100 %! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αυξήσουμε το 3 % σε 6 % και …σωθήκαμε! Τώρα όποιος νομίζει ότι οι ξένοι επενδυτές περιμένουν στην ουρά για να επενδύσουν σε μια χώρα της οποίας ο δείκτης διαφθοράς την κατατάσει πίσω και από τις μπανανίες ή τις αναξερεύνητες ζούγκλες του πλανήτη, μάλλον είναι μακρυά νυχτωμένος!

 

Και μια που μιλάμε για διαφθορά, ας τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι! Η διαφθορά είναι πράσινη, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία και είναι μπλε όταν η Νέα Δημοκρατία κυβερνάει τη χώρα. Μιλάμε κυρίως για τη διαφθορά που καλλιεργείται στα πλαίσια της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτή η διαφθορά έχει καθαρώς πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού σε κάθε περίπτωση οι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και εκείνων (και κυρίως αυτών) που κρατούν τα σκήπτρα του «λαδώματος», ορίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ με κομματικά κριτήρια. Στα τριάντα ένα χρόνια που υπηρέτησα στο Δημόσιο, κάτω από πέντε κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν είδα απολύτως ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ. Όλοι κόπτονται για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά κανένας δεν την θέλει. Όταν έρχεται η ώρα τις εξουσίας, αναλαμβάνουν δουλειά οι κομματικοσυνδικαλιστικοί μηχανισμοί και όλα τα ωραία λόγια παραμένουν λόγια για λαϊκή κατανάλωση και για παραμύθιασμα των αφελών. Η αξιοκρατία ήταν και παραμένει το ζητούμενο, αλλά νομίζω πως ακόμα απέχουμε παρασάγγας από αυτή. Τουλάχιστον η δική μου γενιά δεν πρόκειται να την προλάβει. Όταν διεφθαρμένοι υπάλληλοι γίνονται βουλευτές και υπουργοί, μέσω της συνδικαλιστικής τους ανέλιξης, πως είναι δυνατόν στην νέα τους θέση να γίνουν από λύκοι …πρόβατα;

Επί τη ευκαιρία, και για να μην μιλάμε με αοριστολογίες, όταν προ ημερών πήγα στο Υπουργείο που υπηρέτησα για να επισκεφθώ …εθιμοτυπικά ένα φίλο μου, υπάλληλο εν ενεργεία και άτομο καθ’ όλα άξιο και ικανό με βαθμό διευθυντή, δεν τον βρήκα εκεί διότι …καθαιρέθη! Δυστυχώς, ήταν καταγεγραμμένος σε διαφορετική χρωματική γκάμα από εκείνη της νέας κατάστασης! Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου! Ότι ακριβώς έκανε και εκείνος ο ανεπρόκοπος Προκόπης, όταν πριν έξη χρόνια …επανίδρυε το Κράτος! Το «καλό» με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι κάνει όλα τα στραβά που έκαναν και οι προηγούμενες (μπλε ή πράσινες, αδιάφορο) αλλά με ..χρονική υστέρηση αξιοσέβαστη και ευθέως ανάλογη με το βραδύνουν της κεφαλής της.

Ας έχουμε τη στενοχώρια μας που δεν είχαμε την …«πρόνοια» να τα «ΦΑΜΕ ΜΑΖΙ» με τους Άκηδες, τους -τάκηδες, -λάκηδες, τους τους Θόδωρους, τους – λήδες και τους Μήδες της τρισαθλίου πολιτικής εξουσίες που μας διέσυρε, αλλά …ως εδώ. Να μην μας θεωρούν περισσότερο μ@λ@κηδες απ’ ότι θεωρούμε εμείς τον εαυτό μας που κάποτε είχαμε την ατυχία ή την αφέλεια να τους πιστέψουμε και να τους εμπιστευτούμε!


[1] Μπορεί να έχει γίνει κοινοτοπία το αστείο για τα ελληνικά του οιονεί πρωθυπουργού (μας), αλλά μου φαίνεται εξ ίσου κοινότοπη και η δικαιολογία ότι …το παιδί μεγάλωσε «έξω»! Μα πόσα χρόνια χρειάζονται, γαμώ το κέρατό μου, για να μάθει κάποιος τη …γλώσσα του, έστω και σαν ξένη; Πέντε; Έξη: Δέκα; Οι Αλβανοί μιλάνε άπταιστα ελληνικά μέσα σε δύο με τρία χρόνια! Από τότε που το «παιδί» ήρθε από «έξω» και ζει «μέσα» πέρασαν κοντά ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ! Ένα είναι το συμπέρασμα. Δεν τα παίρνει η γκλάβα του! Υπάρχουν …αποχρώσες ενδείξεις για εμφανή έλλειψη ευστροφίας, μειονέκτημα που μπορεί να έχει δύο διεξόδους, την ξεροκεφαλιά ή το άγεσθαι και φέρεσθαι, με το δεύτερο να είναι σαφώς χειρότερο του πρώτου γιατί εμπερικλείει εντός του και το στοιχείο του ενδοτισμού. 

[2] ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: (άρθρο Δ. Καζάκη) >) > Καζακης-ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

[3] ΜΝΗΜΟΝΙΟ: (κείμενο Λεπενιώτη) > ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: