fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ

Posted by MAKIS στο 29/08/2010

 

ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ

(ή …ΦΑΤΑ ΟΥΛΑ!)

Προ ημερών, έπεσε στα χέρια μου, ηλεκτρονικώς, ένα κείμενο που έμοιαζε με διακήρυξη κάποιου νέου πολιτικού σχηματισμού, αριστερής κατευθύνσεως – κατά τα γραφόμενα – και πρέπει να ομολογήσω πως διαβάζοντάς το με συνεπήρε σε τέτοιο βαθμού που λίγο έλλειψε να αρχίσω να τραγουδάω το …«avanti popolo…», κάτι που θα έκανα σίγουρα εάν δεν είχα επίγνωση του φάλτσου της φωνής μου! Μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα και τη συμφορά που μας περιβάλλει, με το Δ.Ν.Τ. σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας και το μέλλον μας να διαγράφεται ζοφερό, το κείμενο αυτό μου φάνηκε σαν βάλσαμο και σκέφτηκα πως όταν κάποιοι εμπνευσμένοι συμπατριώτες μας σκέφτονται με τέτοιο τρόπο, ίσως να υπάρχει ακόμα ελπίδα. Απαυδισμένος από τα κόμματα εξουσίας που μας έσπρωξαν στα Τάρταρα και μπαϊλντισμένος από τον βυζαντινισμό και την αδολεσχία των υπολοίπων, που νοιάζονται πως θα διατηρήσουν ή επεκτείνουν το μαγαζάκι τους, κούρνιασα στη θαλπωρή του κειμένου αυτού και θα ήθελα να το μοιραστω μαζί σας, παρακαλώντας σας να κάνετε το κόπο να το διαβάσετε:

«Η ΡΙΖΑ της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας.

Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου. Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Ελληνα εργαζομένου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού κινήματος, που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Ελληνα, ενός κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, τον βιοτέχνη, τον μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας.

ΒΑΣΙΚΟΣ κυρίαρχος στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του έθνους και στην υπηρεσία του λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου, που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.

ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ αρχή του κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία -από τη βάση μέχρι την ηγεσία- με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν. Κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό, εκφράζει τον λαό και υπηρετεί τον λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.

ΑΥΤΗ η πορεία προϋποθέτει για το σήμερα ορατό μέλλον: Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας, που συνδυάζεται με τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση) και από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΤΟ συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα. Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία σε κάθε ελληνική οικογένεια. Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και για να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται. Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Ελληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΤΗΝ κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Ελληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ενα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γηρατειά και ανεργία που να επεκταθεί σε όλους τους Ελληνες.»

Δυστυχώς όμως, ότι …αρχιζει ωραία, τελειώνει με πόνο, όπως λέει και το τραγούδι. Στο τέλος του κειμένου ελλόχευε η κατραπακιά! Επρόκειτο απλώς για απόσπασμα της … Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, της ιδρυτικής διακήρυκης δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα για είκοσι χρόνια και που έκανε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ απ’ ότι διακήρυσσε ο «εμπνευσμένος» πατήρ! Για να φτάσουμε ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και να περιμένουμε (όσοι περιμένουν) «σωτηρία» από τον «προικισμένο» κανακάρη του!

Αυτό σαν ένα μικρό αφιέρωμα στα γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος που έρχονται σε λίγες μέρες. Είμαι σίγουρος πως σε άλλες εποχές μπορεί και να τα γιόρταζαν στο …Παρίσι!. Έτσι κι αλλιώς, πάντα άλλοι πλήρωναν, δηλαδή ΕΜΕΙΣ!

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: