fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

«ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» ΚΑΙ …ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Posted by MAKIS στο 12/01/2010

   

ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ - ΚΑΤΑΠΟΤΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΑΛΓΙΕΣ

  

«ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ» ΚΑΙ …ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Τα “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ” γράφτηκαν κατά την περίοδο 2006-2009, αλλά συγκεντρώνουν τα …απωθημένα μου όχι μόνο της δεκαετίας μέσα στην οποία γράφτηκαν, αλλά και των δεκαετιών που προηγήθηκαν. Προσπάθησα να αποτυπώσω – με σύμμαχο τον δεκαπεντασύλλαβο – την πολυσύλλαβη, πολυσήμαντη, πολυποίκιλη και, δυστυχώς, πολύχρονη κακοδαιμονία που μας δέρνει. Μια κακοδαιμονία που όσο και αν προσπαθούμε να την αποδώσουμε και να την μεταφορτώσουμε στην …Τουρκοκρατία, τόσο και περισσότερο μας ενοχοποιεί και μας βαραίνει.  Τα “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ” μας, δηλαδή τα δεινά του οίκου μας, τουτέστιν του κοινού σπιτιού μας – που είναι η πατρίδα μας –  δεν είναι (προφανώς) ούτε ουρανοκατέβατα, ούτε ξενόφερτα. Κυρίως, εκπορεύονται από εμάς τους ίδιους, τη νοοτροπία μας, τη συμπεριφορά μας, την αγωγή μας και βεβαίως, ως ένα βαθμό, και από αυτούς που διαλέγουμε κατά καιρούς να μας εκπροσωπούν και να μας κυβερνούν. Κάποια από τα “δεινά” μας φαίνεται πως είναι σύμφυτα με το … (ας πούμε) “εθνικό” μας DNA, όπως π.χ. η διχόνοια, ο ατομισμός, η επιμήθεια κ.λπ.. Κάποια τα αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ιστορικής μας πορείας, όπως τον ραγιαδισμό, τον ωχαδερφισμό, την μοιρολατρεία κ.α.. Τέλος, από την απελευθέρωση και δώθε,  κυρίως όμως κατά το τον τελευταίο μισό αιώνα, εκείνα που μας ταλανίζουν, προστιθέμενα συνεργικά στα προηγούμενα, είναι η ρουσφετολογία, η οικογενειοκρατία, η αναξιοκρατία, η αυθαιρεσία, ο  στρουθοκαμηλισμός, ο άκρατος καταναλωτισμός, η μαλθακότητα και …πάει λέγοντας.. 

Δεν ήταν στην προθέσεις μου η νουθεσία, πρώτον γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο νουνεχή από κανένα και δεύτερον γιατί στα “ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ”, κάνω απλώς τις διαπιστώσεις, που είμαι σίγουρος ότι έχετε κάνει, λίγο – πολύ, και οι περισσότεροι από εσάς. Προσπαθώ, μέσα από τη σκωπτική  παράθεσή τους, να αμβλύνω – ομοιοπαθητικώ τρόπω – το άλγος που αυτά προσθέτουν στην καθημερινότητά μας. ‘Εστω και τα λίγα χαμόγελα που, ενδεχομένως, προκύψουν από την ανάγνωσή τους, θα είναι κέρδος! 

Το ανά χείρας «καταπότιο» κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς τη συνταγή μέντορα. Προορίζεται, κυρίως, για εκείνους που αρρωσταίνουν από όσα στραβά και ανάποδα αντιλαμβάνονται, βλέπουν και υφίστανται σε καθημερινή βάση γύρω τους,  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παραμικρό. 

 .  

Συνεπώς, ως ανάγνωσμα, δεν συνιστάται σε όσους έχουν ήδη αποκτήσει μια …επαρκή ανοσία στα φαινόμενα αυτά και, ως εκ  τούτου, μέσα από την αφασία τους, μπορούν να διατηρούν την ισορροπία τους. Αντενδείκνυται πλήρως η χορήγησή του στους παραγωγούς και προαγωγούς παντός είδους αρνητικού «–ισμού» (π.χ. αμοραλισμού, τσαμπουκαλισμού, ωχαδερφισμού κ.λπ.) καθώς και σε εκείνους που  έχουν συνηθίσει να μετατρέπουν τα άγη τους σε άλγη τών άλλων (και αναλγησία δική τους), αισθανόμενοι πανευτυχείς και ικανοποιημένοι με εαυτούς και αλλήλους. Αντενδείκνυται, ομοίως, η χρήση του από τους κατ’ επάγγελμα πολιτευτές και πολιτικάντηδες, από τούς κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες, από τούς οσχεοξύνοντες σατραπίσκους τού στενού και ευρυτέρου δοβλετίου μας και από τον κλασσικό τύπο του νεοέλληνα μικροαστού μαχαλόμαγκα,  παντός καιρού και επαγγέλματος, που θεωρεί τον εαυτό του σαν κέντρο τού σύμπαντος και την ασυδοσία του ως κεκτημένο δικαίωμα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χορηγηθεί το ανά χείρας αναλγητικό, κατ’ εξαίρεση, μόνο ως …υπόθετο! 

..  

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Πια, του Φίλιππα Χασιώτη, του Χρήστου Τσιμενίδη και του Τάκη Κρήτα, αγαπημένων προσώπων και ξεχωριστών ανθρώπων που έφυγαν νωρίς από κοντά μας.  

Στοιχεία έκδοσης: ”ΟΙΚΕΙΑ ΚΑΚΑ”, σελ. 140, διαστάσεις 17Χ24 εκ., εξώφυλλο πλαστικοποιημένο. ISBN: 978-960-6813-15-3  

Επιμέλεια εξωφύλλου: Γιώργος Πασσίσης. Πίνακας εξωφύλλου:  “Μνημείο”, Ηλίας Πασσίσης, 1970, λάδι σε μουσαμά, 50Χ70 εκ., Μουσείο Βορρέ  

Κεντρική διάθεση ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ν. & Σ. ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ Ο.Ε. Πανόρμου 83,  Αθήνα, Τ.Κ. 11524, Τηλ.: 2103315186, Fax: 210151134,                                       e-mail: info@batsioulas.gr  url: www.batsioulas.gr   

Στο κέντρο τής Αθήνας διατίθεται στο βιβλιοπωλείο “ΙΑΝΟΣ”, Σταδίου 24.  

Στο Μεσολόγγι διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο Ν.Τσαρούχη.

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: