fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΚΑΤΑΧΝΙΑ

Posted by MAKIS στο 06/07/2008

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ

 

Στις εκφάνσεις εκείνες της ζωής μας για τις οποίες μας πέφτει κάποιος λόγος, η νοσταλγία του μέτριου αποτελεί …οιονεί κατάντια! Από το να μπορείς, για μια ή δυο βδομάδες, να ανασάνεις μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού, ζώντας για λίγο με την ψευδαίσθηση της ξεγνοιασιάς (όσο κι αν αυτό φαντάζει σχεδόν ονειρικό για τον περισσότερο κόσμο), μέχρι το να μην σ’ αφήνουν σε χλωρό κλαρί, υπάρχει μεγάλη απόσταση!

Παλιότερα η «εξουσία», παρά τα ποικίλα και αναντίρρητα κουσούρια της, διέθετε ένα ελάχιστο αιδούς (στα …φωτεινά διαλείμματά της!) ή, εν πάση περιπτώσει, είχε τη φαντασία και τη μαεστρία να κρατάει τα προσχήματα. Το καλοκαίρια, ας πούμε, έδειχνε – κατά παράδοση – τον δέοντα σεβασμό στα λεγόμενα «μπάνια του λαού». Ήξερες ότι η «εξουσία» ελούετο στην Ελούντα και συ, ξεροψηνόμενος στα …λαϊκά  ύδατα του Μπάτη και του Φλοίσβου, απολάμβανες τη φραπεδιά σου εν μέσω του βαλκάνιου πλαγκτού, έχοντας σαφή την επίγνωση πως τα μπουγιουρντί θα καταφθάσουν με τις πρώτες δροσιές του φθινοπώρου. Η «εξουσία» μαυρισμένη» από τα παρατεταμένα ηλιόλουτρά της σχεδίαζε το μέλλον σου επί της άμμου και συ, «καμμένος» από καλοκαίρια και χειμώνες, γέμιζες τα …κουβαδάκια της απαντοχής σου με όνειρα και ψευδαισθήσεις, έχοντας ως μόνη αληθινή προσδοκία το μεσημεριανό μπριάμ και το καρπούζι.

                Παρ’ όλο που πιστεύω πως ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν μόνο μεταξύ των ρομαντικών της βάσης, εν τούτοις και σε επίπεδο «κεφαλών» δεν μπορώ να μην διακρίνω τη διαφορά μεταξύ …προβάτου και συός! Την σήμερον λοιπόν η εξουσία, το ίδιο κουσουράτη ως και η αλήστου μνήμης προκάτοχός της, αλλά επί τα χείρω επηρμένη και επί καλάμω αναβιβασμένη, δεν φτάνει που μας έχει κάνει τη ζωή μαύρη και τα καλοκαίρια κατάμαυρα, το γαμώτο είναι πως θέλει και προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Κάθε τόσο, πότε εκείνος ο τρουφοκέφαλος γραμματέας του κόμματος και πότε ο λευκόφρατζος υπουργός του ανεπρόκοπου υπουργείου εσωτερικών, κομπορρημονούν για το έργο του βουκόλου – Χάνου που μας έφερε στη γή …Χαναάν, θεωρώντας μας για …χάνους που δεν το έχουμε ακόμα εμπεδώσει! Στη γη όπου δεν ρέει ούτε μέλι, ούτε γάλα, αλλά …οφέλη μεγάλα Τραπεζών, πολυεθνικών, κερδοσκόπων, μαστροπών και οφειλές καταχρεωμένων νοικοκοιριών σε θεούς και δαίμονες. Όπου το γάλα πουλιέται σε τιμή …φαρμάκου και τα φάρμακα σε τιμές …δηλητήριο, όπως ακριβώς και ο καφές που τον πίνουμε «πικρό», ανεξαρτήτως ζαχάρεως!

                Κυριακή, ντάλα μεσημέρι και κατακαλόκαιρο στον Μπάτη κι …«είν’ όλα μαύρα», όπως θα τραγούδαγε και ο Καζαντζίδης. Δεν μιλάω για τους …μαυρούληδες με τα «μαύρα» CD και την έγχρωμη καλοκαιρινή τους πραμάτια που κατακλύζουν τις ακτές, αενάως περιπλανώμενοι μεταξύ των λουομένων, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τον «μαύρο» τους επιούσιο. Τι να σου κάνουν κι αυτοί οι «μαύροι»! Κάπως πρέπει να ζήσουν σ’ αυτή τη «μαύρη» χώρα, όπου η αβεβαιότητα και η απουσία στοργής είναι κοινός παρανομαστής όλων των «μαύρων», ντόπιων και μετοίκων. Ούτε μιλάω για τις ποικιλόλαλες ράτσες (…«ιλλυρικο-θρακιώτικες» στις ονειρώξεις τους) που ξεχαρμανιάζουν στα ύδατα του Σαρωνικού, τσαλαβουτώντας και σαρώνοντας στο πέρασμά τους το στοιχειώδες τακτ του φιλοξενούμενου, λες και τους χρώσταγες την ανελευθερία και την ανέχεια που βίωναν στις πατρίδες τους, εν πολλοίς μοιρολατρικά και αδιαμαρτύρητα. Ούτε μιλάω για τις μαντρωμένες παραλίες που πρέπει να τις πληρώσεις με …μαύρο χρυσό για να τις προσεγγίσεις, εάν εν τω μεταξύ δεν έχουν υψώσει μαύρο μπαϊράκι!

Για να πω και τη μαύρη αλήθεια, δεν έχω διάθεση να μιλήσω ούτε για το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στις τσέπες ενίων εκ των ταγών μας, μάλλον των περισσοτέρων. Φυσικά δεν πρόκειται για τη SIEMENS ή μόνο γι’ αυτή. Ούτε η πρώτη είναι και, παίρνω όρκο, πως δεν πρόκειται να είναι ούτε η τελευταία. Η ιστορία είναι διαχρονική, πικρή και …μαύρη! Άλλωστε, με τι τρόπο έχετε την εντύπωση πως μετατρέπονται οι …φουφούδες σε …τζάκια; Ξέρετε κανένα βαρβάτο πολιτικό όνομα που να ήταν εκ γενετής …τζακάτο; Όσοι «ρομαντικοί» πιστεύουν πως οι βάτραχοι γίνονται πρίγκιπες με το κατάλληλο φιλί, προφανώς δεν θα έχουν καμμιά δυσκολία στο να ασπαστούν τη θεωρία της εξουσίας – Κίρκης που παίρνει (κατά κανόνα) δικηγορίσκους, πρώην ξεβράκωτους,  και τους μετατρέπει, δι’ απλής ψαύσεως, σε τζάκια ικανά να ζεστάνουν δέκα γενιές χαραμοφάηδων του ιδίου φυράματος! Όσοι δεν πιστεύουν σε παραμύθια, αλλά έχουν στοιχειωδώς …ψυλλιασμένοι, ξέρουν πως μοιράστηκε ο πλούτος της χώρας μετά την Επανάσταση, πως φαγώθηκαν τα δάνεια (γνωστά και ως θαλασσοδάνεια) μετά τον πόλεμο και που κατέληξαν τα διάφορα κοινοτικά πακέτα. Και όσοι λένε ότι … «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ίσως να υπαινίσσονται πως υπάρχουν και χειρότεροι! Όσοι βέβαια δεν άσκησαν εξουσία, είναι φυσικό να κατατάσσονται εκ του ασφαλούς στη χορία των παρθένων. Ενδεχομένως και να είναι! Εν τούτοις, η άσκηση εξουσίας είναι η λυδία λίθος των «καθαρών χεριών» και λιγότερο ο πρότερος έντιμος βίος. Και το καλύτερο, κατά τεκμήριο, καρπούζι μπορεί να σου προκύψει …χλεμπόνα!

Θα ήθελα να μιλήσω για την καθυστέρηση στην έκδοση της σύνταξής μου, αλλά δεν τολμώ να το κάνω γνωρίζοντας τι τραβάνε οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και άλλων φορέων. Οι έξη και πάνω μήνες, σε σχέση με τους τρεις του παρελθόντος, είναι μια …πρόοδος, ιδιαίτερα μετά την περίφημη …επανίδρυση του Κράτους. Προκομένες δουλειές! Και κυριολεκτικά μαυρίζει η ψυχή μου σαν σκέφτομαι πως η γενιά των «700» € δεν πρέπει να τρέφει μεγάλες προσδοκίες για σύνταξη, περίθαλψη και πρόνοια κάθε μορφής. Εκτός και αν η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών της ζωής οδηγήσουν σε καταστάσεις από εκείνες που οι «πεφωτισμένοι» Πλανητάρχες πιστεύουν πως έχωσαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μιλάω για τις μαύρες σκέψεις και τη μελαγχολική διάθεση που μου προκαλού οι κάτωθεν, άνωθεν και γύρωθεν …τρύπες. Τρύπες στους δρόμους, τρύπες στα πεζοδρόμια, τρύπες στις τσέπες, τρύπες στον προϋπολογισμό, τρύπες στα Ταμεία, τρύπες στις συνειδήσεις και τρύπα στο …όζον! Δεν μας σώζει ούτε η Παναγία η …Τρυπητή! Η μόνη τρύπα που δεν έχουμε είναι εκείνη της διαφυγής! Άσε που δεν έβαλα στο λογαριασμό τις «τρύπες» της …εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Φέτος, δυστυχώς, ο Θεός των Ελλήνως είχε πάει ξεκαλοκαιριό ξεχνώντας ν’ αφήσει ανοιχτή την …τρύπα του φάρδους με αποτέλεσμα τον αύτανδρο καταποντισμό της κιβωτού και το ξύνισμα της επικοινωνιακής μανέστρας της κυβέρνησης που ήλπιζε, με κάτι τέτοια, να βγάλει αβρόχοις ποσί και το φετεινό καλοκαίρι. Όταν η «εθνική ανάταση» πάει περίπατο όλες οι τρύπες έχουν το ελάττωμα να διαστέλλονται και τα διάφορα «πακέτα» να πέφτουν στο κεφάλι βαρύτερα. Έτσι το δεύτερο πακέτο της Δ.Ε.Η. το φάγαμε κατακέφαλα καλοκαιριάτικα πριν ακόμα συνηθίσουμε το καρούμπαλο από το πρώτο. Επειδή εγώ τυχαίνει να μην είμαι ιδιαίτερα πεφωτισμένος, θα ήθελα να ξέρω τι στο διάολο χρειάζονται και γιατί χρυσοπληρώνονται αυτοί οι περιβόητοι μάνατζερς που μας φοράνε κατά καιρούς οι διάφορες κυβερνήσεις, αφού είναι εκ των προτέρων γνωστό πως όλοι καταλήγουν στο ίδιο μέτρο: «ξεσκίστε την πλέμπα» ή επί το Δ.Ε.Η.κότερο, «αλλάξτε της τα φώτα»! Τέτοια άλογο-σκούφεια και κάουμπόϊκα μανατζεριλίκια τα βρίσκεις και στο γιουσουρούμ, χωρίς μετεγγραφής και προσλήψεις αθανασουπολικών εγκεφάλων που βαφτίζουν γκαζόζα το διοξείδιο του άνθρακα και προετοιμάζουν το ναργιλέ για να μας στουμπώσουν και με λιθάνθρακα! Όταν λοιπόν οι ελεγχόμενες από το Κράτος επιχειρήσεις κάνουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού, τότε η ασυδοσία των κερδοσκόπων, κάθε προελεύσεως και επιπέδου, δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικά κατευθυνόμενη Όσο δε για το παραμύθι του πετρελαίου, που η τιμή του – υπολογίζοντας την υποτίμηση του δολλαρίου σε σχέση με το ευρώ – δεν έχει σχεδόν μεταβληθεί από το 2000 και δώθε, είναι το σωτήριο άλλοθι για μια ακόμα αφαίμαξη της πλέμπας που καλείται, για μια ακόμα φορά, να καλύψει τις μαύρες τρύπες των εγκεφάλων που μας κυβερνησαν και μας κυβερνούν διαχρονικώς διασπαθίζοντας τον εθνικό πλούτο στα τέσσερα σημεία των θυλακίων εαυτών και υμετέρων, κολλητών, κουμπάρων και παρατρεχάμενων.

Και μέσα σ’ όλη αυτή την μαυρίλα το μόνο λευκό που υπάρχει άφθονο και κυκλοφορεί χύμα, και με την …«άδεια» της αστυνομίας, είναι η …άσπρη. Δίπλα απ’ το Πολυτεχνείο γίνεται κάθε μεσημέρι …λαϊκή αγορά μαστούρας, ενώ σε απόσταση λιγότερη από 50 μέτρα μια διμοιρία αστυνομικών φυλάει, επί 24ώρου βάσεως την …μπουγάδα του Υπουργείου Πολιτισμού! Τουλάχιστον, ας φυτέψουν το παρακείμενο παρκάκι με καναβουριές μπας και ελαττωθεί η ανεργία της περιοχής, ξεκινώντας δουλειές με …φούντες!

Καλό καλοκαίρι και καλό μαύρισμα, εάν δεν έχετε «μαυρίσει» ήδη!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: