fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΜΗ

Posted by MAKIS στο 20/05/2008

ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ …ΕΡΜΗ

Αναβαπτισμένοι στα νάματα του φιλελευθερισμού και της «αγοράς», έχοντας σαν προμετωπίδα την υπεραξία και στην κωλότσεπη τις ανθρώπινες αξίες, οδεύουμε ολοταχώς προς τα πίσω για να ξαναβρούμε τις … «αξίες» του φεουδαλισμού και το ιδεώδες των εργατικών σχέσεων στο πρότυπο του …σκλαβοπάζαρου. Στα πλαίσια μιας θεοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας όπου η μεγιστοποίση του κόστους, έναντι παντός κόστους, έγινε παγκόσμια θρησκεία, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μηχανή που έχει σχετική αξία όσο δουλεύει καλά και αποτελεσματικά, για να αποσυρθεί αργότερα, όταν πέσει η …απόδοσή της, χωρίς καν να του αναγνωρίζεται η στοιχειώδης …υπολειμματική αξία. Είναι φυσικό, επομένως, το ενδιαφέρον του συστήματος για την τροφοδότηση των «μηχανών» του με τα ανάλογα …καύσιμα!

Η χρησιμοποίηση των παραγώγων του πετρελαίου από τον άνθρωπο, για φαρμακευτικές και …άλλες χρήσεις, είχε αρχίσει προ πολλού με την επική …βαζελίνη και έτυχε ευρυτάτης υποδοχής, τοπικώς και παγκοσμίως! Με τη χρησιμοποποίηση των …γράσων στη διατροφή των χοιρινών, άνοιξε και ο δρόμος για τα ορυκτέλαια στο ανθρώπινο σιτηρέσιο, παρόλο που στην αρχή, με την ανίχνευση των «διοξινών» στα τρόφιμα, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αντίδραση εκ μέρους των …φιλοζωϊκών οργανώσεων, κυρίως, μια και τα αντανακλαστικά των κυβερνήσεων είχαν περιοριστεί (ως συνήθως) σε «οδηγίες» και «κατευθυντήριες γραμμές», χωρίς να οδηγήσουν κανένα λαμόγιο στην ειρκτή και καμμιά επιχείρηση στο κλείσιμο. Το πρόβλημα των διοξινών μας πήγε λίγο πίσω σε ότι αφορά τον πλουραλισμό των καταναλωτικών μας συνηθειών και την διεύρυνση του …διατροφικού μας φάσματος!

Επί τέλους, ήρθαν και τα …ορυκτέλαια στη ζωή μας. Μετά από τα τόσα «Εψιλον» και τα λοιπά περίεργα πρόσθετα, τα χρώματα, τα γλυκαντικά, τα αναβολικά, τα «υπολείμματα» παντός είδους, τις «βιταμίνες» και τα αντιβιοτικά, μπήκαν και τα …ορυκτέλαια στο πιάτο μας για να πάρουμε μια γεύση από …Ντουμπάϊ, μιας κι αλλέως πως δύσκολα κανείς εκεί μπορεί να πάει! Θα πρέπει όμως να προσέξουμε ολίγον και τις …«εξατμίσεις» μας γιατί ο συνδυασμός ορυκτελαίου και φασολάδας, πλην των αυξημένων ντεσιμπέλ, προσθέτει ρύπους σε …σκελέες και ατμόσφαιρα! Οι καθ΄έξιν καταναλωτές …βαζελίνης δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, σε ότι αφορά τα ντεσιμπέλ, ενώ ως προς τους ρύπους, η συνθήκη του Κυότο τους επιτρέπει …μεταφορά συντελεστού ρύπανσης  λόγω προτέρου …εκλύτου βίου! Το πρόβλημα είναι να μην νοθεύουν και το …ορυκτέλαιο με το οποίο νοθεύουν το ηλιέλαιο και τα άλλα σπορέλαια, γιατί τότε ούτε στην ανηφόρα θα «τραβάμε», ενώ κάθε τόσο θα χρειαζόμαστε και …Κ.Τ.Ε.Ο.! Ο κίνδυνος αυτός είναι, κατά το μάλλον ή ήττον, άμεσος δεδομένης της γεωμετρικής προόδου με την οποία αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του. Ίσως αυτή να είναι και η …ελπίδα μας. Πριν όμως φτάσει η στιγμή που το ελαιόλαδο θα πουλιέται φθηνότερα από το πετρέλαιο, οπότε και θα το …αποχαιρετίσουμε ως …βρώσιμο είδος, ας κάνουμε ένα …ευχέλαιο στον Θεό της Αγοράς, τον κερδώο Ερμή, παρακαλώντας τον να νοθεύσει με …ανόθευτο κώνιο το κρασί εκείνων που, έχοντας τις τύχες μας στα χέρια τους, βάλθηκαν αντί …Θερμοπυλών, να φυλάνε Πετρελαιοπηγές, Πολυεθνικές, Σουπερμάρκετ και Μαστροπούς!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: