fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ …ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Posted by MAKIS στο 15/02/2008

 medicinesymbol_image2.jpg

Θεωρώ ιερή υποχρέωσή μου και υποχρέωση προς τη μνήμη του αδερφού μου Ηλία, να αναρτήσω μια ανοικτή επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας σχετικά με το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Εύχομαι να μην περάσει κανείς την αγωνία να ψάχνει απεγνωσμένα ένα κρεββάτι εντατικής για δικό του άνθρωπο και να μην βρίσκει. Βέβαια υπάρχουν άφθονα και διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα, έτοιμα να σου ρουφήξουν το αίμα, αν έχεις. Να σε γδάρουν πατόκορφα. Να σου βάλουν το νυστέρι ως το κόκκαλο! Κι αν δεν έχεις; Συναντάς τους προγόνους σου μια ώρα νωρίτερα. Η καθημερινή απαξίωση του ΕΣΥ δεν γίνεται άσκοπα. Γραμμάτια εξοφλούνται προς τα συμφέροντα. Οι φορείς της εξουσίας, ανάλγητοι όπως είναι, παίζουν με τις ζωές μας στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες την επίλυση ζωτικών προβλημάτων μας. Ας εντατικοποιήσουμε λίγο τη σκέψη μας και την ευαισθησία μας γιατί ο εμπαιγμός παραέγινε συνήθεια.

surgeon.gif

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ένας μήνας μετά … την λύση του προβλήματος των Εντατικών …

         Δεν διατηρούσαμε καμιά αμφιβολία … Γνωρίζαμε την … συνέπεια της πολιτείας και τους … κανόνες του Δημοσίου Λόγου … Όταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να είναι έτσι και όχι αλλιώς: «… Το πρόβλημα των Εντατικών το γνωρίζουμε … Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα … Το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λυθεί … ». Δεν είχαμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Τότε … Τώρα όμως;

            Απευθυνόμενοι στο μέσο πολίτη λέμε: Αγαπητέ πολίτη τα πράγματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας δεν πάνε καλά., τουλάχιστον στο χώρο της Εντατικής Θεραπείας, που τον υπηρετούμε. Οι ΜΕΘ – χώροι πολύτιμοι – είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Επιτελούν σπουδαίο έργο, σώζοντας 4 στους 5 οριστικά χαμένους από τη κλασσική ιατρική – ένα διεθνώς ζηλευτό ποσοστό – με εξοπλισμό χώρων παλιό και προβληματικό. Εμείς, σαν επαγγελματίες του χώρου κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Υποαμοιβόμενοι, λίγοι και εξουθενωμένοι, την στιγμή που: Χρειαζόμαστε σα χώρα 2000-3000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500! Πάνω από 200 κρεβάτια, έτοιμα προς χρήση, που τα πληρώσαμε ακριβά (πάνω από 150.000 ΕΥΡΩ το καθένα τους) δεν λειτουργούν για λόγους καθαρής κακοδιοίκησης. Πως αλλιώς και με ποιον άλλο, πιο εύσχημο τρόπο να πούμε την επί δεκαετία καταγεγραμμένη ανεπάρκεια (;), αναλγησία (;) της πολιτείας να προσλάβει 600 άτομα προσωπικό για να τα λειτουργήσει; Η πολιτεία κωφεύει ή υπόσχεται και φλυαρεί χωρίς αντίκρυσμα. Δεν καλύπτει με πράξεις τις ανάγκες της κοινωνίας, καταγράφει ελλείψεις αλλά δεν τις διορθώνει, δεν προτείνει λύσεις και χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά, δεν ιεραρχεί ανάγκες, δεν δέχεται τους ειδικούς σε διάλογο. … Και στο μεταξύ, … , άνθρωποι χάνονται γιατί μένουν κλειστά κρεβάτια Εντατικής !!!

            Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει επανειλημμένα ζητήσει από την πολιτεία τα αυτονόητα: πρόσληψη προσωπικού για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι ΜΕΘ, ουσιαστικά κίνητρα για να προσελκύσει νέα στελέχη και να κρατήσει τα έμπειρο προσωπικό που σήμερα είναι εξουθενωμένο και θεσμοθέτηση οργανογράμματος των κανόνων λειτουργίας των ΜΕΘ. Τα αιτήματα μας είναι γνωστά στο πανελλήνιο, αναγνωρίζονται σαν δίκαια από όλους και όλοι οι Υπουργοί Υγείας της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον υποσχέθηκαν ότι «θα δώσουν λύση σε λίγους μήνες». Αλλά τα χρόνια περνούν και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που θα επιλέγει να δουλέψει στη ΜΕΘ. Είναι προφανές ότι λύση υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας επιστημονικής εταιρείας. Είναι πια υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, όπως και της κοινής λογικής …

            Πρέπει όλοι μαζί σαν ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα μας από μια Πολιτεία, της οποίας η αδιαφορία στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. 

            ΤΟ Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: