fanourgimata

το όμμα του σκώμματος

  • ΜΕΤΑ

  • Top Posts

  • VideoClub

  • Μουσικές Σπονδές

    Μουσική για Ευήκοα Ωτα

  • Advertisements

BYRON & LUDOVIC

Posted by MAKIS στο 01/09/2007

                                       

Byron vs Ludovic, αγώνας για τον θρόνο!

candles.gif BYRON & LUDOVIC candles.gif

                                          

Ευτυχώς που ο Λουδοβίκος ο Β΄ (των …Κυλικείων), ευτραφές κακέκτυπο του Λουδοβίκου του Α΄, είχε προλάβει να επανιδρύσει το κράτος του, τουλάχιστον στις βασικές δομές του, όπως είναι η διοίκηση και οι υπηρεσίες, η δικαιοσύνη, οι ένοπλες δυνάμεις και τα διάφορα σώματα που εγγυώνται την ασφάλεια και την τάξη στην Επικράτεια, ενώ είχε κάνει και σημαντικά βήματα προς την εμπέδωση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και την περιστολή της ευνοιοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά, από τη στέψη του και εντεύθεν, το κράτος δούλευε σαν ψηφιακό ρολόϊ (…κινέζικο). Οι διορισμοί και η ανέλιξη των υπαλλήλων γίνονταν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες επιλογής. Επειδή όμως η επανίδρυση περνούσε ακόμα το πρώϊμο στάδιό της, ήταν θεμιτό και εύλογο πως οι προαναφερθείσες αρχές εύρισκαν εφαρμογή μόνον μεταξύ των … «ιδικών του παιδιών»! Είναι όμως βέβαιο, και αυτό αποτελεί άλλωστε κατηγορηματική δέσμευσή του, εμμόνως διατυμπανιζόμενη, πως σε βάθος χρόνου (…αορίστου κατά τον ενεστώτα) και πάντως πριν την καμπή του τρέχοντος αιώνος, οι  αρχές του θα έχουν εμπεδωθεί. Εμφορούμενος από τοσούτον ευτραφείς ιδέες, με αξιοθαύμαστη επιμέλεια και ιεραποστολική φροντίδα, διάλεγε τους κουμπάρους του και τους βαπτιστικούς του, ώστε να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν εν λευκώ ύψιστα κρατικά αξιώματα, χωρίς τον κίνδυνο να τον εκθέτουν, τουλάχιστον …εμφανώς και αμέσως!

                             

Κάτω από αυτές τις αυστηρά προδιαγεγραμμένες συνθήκες, όταν έφθασαν οι χρησμοί από τα μαντεία των Δελφών και της Δωδώνης (με συνημμένο ένα …πεντόκιλο παγωτό) περί «…θερμού θέρους και καυτού φθινοπώρου», ο Λουδοβίκος ήταν σίγουρος ότι η κρατική μηχανή της Summerland βρισκόνταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, συμμετρικής ή …ασύμμετρης, αρκεί να ήταν …μετρημένη! Ή επισκευή της μηχανής αποτελούσε δέσμευσή του και το ρεκτιφιέ της είχε ανατεθεί στον υπουργό Ανεπροκόπιο, ρουσφετολόγο – μηχανολόγο, ο οποίος μετά από μια τριετία αόκνων προσπαθειών, διερρήγνυε τις ζαρτιέρες του για την τελειότητά της! Αυτή ήταν και η ρητή διαβεβαίωση, σε ότι αφορούσε τον τομέα του,  του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Αστυνομικής Κουλτούρας και Οικολογικής Ασφάλειας Byron Multigift, φιλέλληνος, χριστιανού ορθοδόξου, κρυπτοποιητού και παρ’ολίγον σφετεριστού του οικογενειοκρατικού θρόνου, τον οποίον απώλεσε σε άνισο αγώνα …σούμο!

                                     

blue_book.gif

                               

Ο γρανιτένιος (…γράνας ένεκεν) υπουργός, μετά την αξιοζήλευτη διευθέτηση της κυκλοφορίας των …αυτοκινούμενων ζαρτινιέρων, την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική με το Κράτος των Εξαρχείων και την διακριτική προώθηση του καλλιτεχνικού ταπεραμέντου των βιντεοσκοπούντων οργάνων της Τάξεως, εκαλείτο να πιστοποιήσει – για μια ακόμη φορά – πως το διοικητικό του τάλαντο δεν υπολείποταν του λογοτεχνικού τοιούτου! Έχοντας υπό την άγρυπνη εποπτεία του το «σοφά» επιλεγμένο δίδυμο της επιτυχημένα ασύμμετρης ασυμφωνίας των Τούρλα και Ζούρλα, ήταν σε θέση να πείσει τον εύπιστο Λούντβιχ πως θα εξοβέλιζε τις πυρκαγιές στο …πυρ το εξώτερον! Η Πάρνηθα επιβεβαίωσε του λόγου το «ασφαλές» και το δάσος έγινε, για μια ακόμη φορά, θύμα του αντι-οικολο-συστήματος!. Η πολιτεία, ανοργάνωτη, αδύναμη και απούσα στην προάσπιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, εμφανίζεται στη συνέχεια εξαιρετικά οργανωμένη και αποτελεσματική, όταν πρόκειται να νομιμοποιήσει και να επισφραγίσει τις παρανομίες και την σπέκουλα των οικοπεδοφάγων, των εργολάβων και των πάσης φύσεως αυθαιρετούντων μικρών, μεγάλων και μικρομεσαίων! Την αποτελεσματική καρβουνοποίηση της Πάρνηθας ακολούθησε η Πεντέλη και στη συνέχεια ο Υμηττός. Ο Λουδοβίκος προς στιγμήν ανησύχησε για τον Παρθενώνα, αλλά τον διαβεβαίωσαν πως δεν κινδυνεύει, πρώτον γιατί δεν έχει βλάστηση πέριξ αυτού και δεύτερον γιατί δεν γειτνιάζει με τα αποψιλωθέντα όρη. Και τρίτον γιατί δεν πρέπει να την μπερδεύει με τον Λυκαβηττό! Κάτι που συστηματικά έκανε και ο υπουργός Πολιτισμού! Οι διαβεβαιώσεις αυτές, κωθώς και οι αναφορές ότι δεν κινδυνεύουν τα περί την Ακρόπολη σουβλατζίδικα, προερχόμενες από τον λόρδο Byron, επανέφεραν την ψυχική ηρεμία στον υψηλότατο (και ευτραφέστατο άμα) Λούντβιχ, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την επί δίωρον ανακοπείσα όρεξή του. Εν μέσω βασιλικής μερίδας γύρου, πατατών και πιτών άρχισε να αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους, για την μετακύλιση των ευθυνών, χωρίς βεβαίως να αποκλείει και τα υπόλοιπα μηρυκαστικά! Μετά από δύο συνεχόμενες ριπές ερυγών, τρία αντερώματα και πέντε χασμουρητά, ενδεικτικά της έντασης και της κρισιμότητας των στιγμών, διέταξε να οδηγήσουν ενώπιόν του τον λόρδο multi-φύλακα Βύρωνα!

eyes_011.gif

 Ο Byron, επειδή αισθανόνταν ένα ενοχλητικό τρίξιμο στην καρέκλα του από τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του, είχε λάβει μέριμνα για την αντικατάστασή της με αρχιερατικού τύπου θρόνο από πεντελικό μάρμαρο. Από την άλλη μεριά, όντας σίγουρος για το επιτελούμενο έργο, πίστευε πως οι όποιες αστοχίες του επιτελείου του οφείλονταν σε εγγενείς αδυναμίες του γκουβέρνου ολάκερου και ότι ο ίδιος τελούσε «εν αγγαρεία»! Τούτου ένεκεν και παρά τον εκπεφρασμένο θαυμασμό του για τους …Σαμουράϊ, αφού απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες, κάνοντας …χαρακίρι (κυρίως λόγω της ορθόδοξης κουλτούρας του και της ανορθόδοξης συγκέντρωσης λίπους στον ιστό της ευαισθησίας του), μετέβη στο ανάκτορο του Κραξίμου, σαν «καμικάζι» επάνω στην πολυκύλινδρη απαστράπτουσα μηχανή του, πάντα ξεκράνωτος και μπριγιαντινούχα γυαλιστερός, για να ανακοινώσει στον Λουδοβίκο με συντριβή το …«κεκαύμεθα!». Σχεδίαζε να εκστομίσει το «νενικήκαμεν», αλλά δεν του βγήκε. Επειδή όμως κανείς δεν κατάλαβε το ρηθέν, συμπλήρωσε με εμφανή αυταρέσκεια και μύχια περηφάνεια: «Η Πάρνηθα ηλώθη, μα το καζίνο εσώθη!». Μετά, για επικοινωνιακούς λόγους, έπεσε ξερός, σαν τον …Φειδιπείδη, αλλά σηκώθηκε πάραυτα, πριν εκληφθεί σαν …«καμμένο χαρτί» από τον καγκελάριό του, ο οποίος – ειρήσθω εν παρόδω – δεν τον συμπαθούσε και ιδιαίτερα, λόγω της παλιάς αντιπαλότητας στη διεκδίκηση του θρόνου!  Ο αγγαρεύων υπουργός Byron, κένταυρος σοφίας, ταύρος ευστροφίας και καρεκλοκένταυρος της εξουσίας, απόδιωχνε μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε σκέψη για παραίτηση, έστω και εικονική, κάτι που ζητούσε επίμονα σύσσωμη η αντιπολίτευση, τόσο γιατί ήταν ικανοποιημένος για το έργο του, όσο και γιατί δεν επιθυμούσε να γίνει βορά της αντιπολύτευσης και των ενδοπαραταξιακών του αντιπάλων. Ωσαύτως, ο Λουδοβίκος δεν τολμούσε να ζητήσει την παραίτηση του Μπάϊρον, κυρίως για να μην παραδεχθεί το λάθος της επιλογής του, και δευτερευόντως γιατί δεν επιθυμούσε ανασχηματισμό έν μέσω του καλοκαιριού, των πυρκαγιών μαινομένων, του Μακαριωτάτου απουσιάζοντος και του λαού ξεκαλοκαιριάζοντος εν λουτροίς και μπριζόλαις!  Μέσα σ’ αυτή τη διελκυνστίδα της αναποφασιστικότητας, ασυμβίβαστης με το …θεληματικό του πηγούνι, η θέα του πεπτωκότος Βύρωνος, έδωσε στον Λουδοβίκο την ιδέα για έξτρα πρόωρες εκλογές (fast food elections, όπως χαρακτηρίστηκαν αργότερα από ξένους αναλυτές) με βασικό στόχο να … ξεφορτωθεί μια ώρα νωρίτερα (μετεκλογικά) τον Byron (και μάλιστα χωρίς το πολιτικό κόστος μιας παραίτησης) και δεύτερο να πιάσει την αντιπολίτευση με τα …βατραχοπέδιλα! Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια! Τα υπόλοιπα για την έκθεση Ζορμπά, για τα ομόλογα, τον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό και τα λοιπά είναι κακεντρεχείς υπερβολές της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ!  

dice_2.gif

Ο καγκελάριος, συνεπαρμένος από την ιδέα του, καλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όπου όλοι οι συμμετέχοντες ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν με στολή βατραχανθρώπου, κατόπιν εντολής του επικοινωνιακού επιτελάρχη, ενώ ο ίδιος θα φορούσε επιπρόσθετα και ποδήρη χλαίνη, δανεισμένη από το Πολεμικό Μουσείο, προκειμένου να τονιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης για το Έθνος των Ελλήνων. Εν μέσω μπέμπελης και βαθειάς συγκίνησης συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο όπου ο Λουδοβίκος ανακοινώνει την απόφασή του, δηλώνοντας:

«Κύριοι, την 16η Σεπτεμβρίου, ήτοι δεκα τρεις ημέρες μετά την 3η και πέντε μετά την 11η , η χώρα προσέρχεται σε εκλογές! Ζητάμε ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά προβλήματα που επιγραμματικά συμποσούνται:

                                            

·         στην επικίνδυνη μείωση του πληθυσμού της χελώνας καρέτα – καρέτα, που αποτελεί και την μασκότ της κυβέρνησής μας,

                                   

·         στον αποτελεσματικό πολλαπλασιασμό των φυκών και ειδικά εκείνων  που πωλούνται για μεταξωτές κορδέλλες, σύμβολο της πολιτικής μας και

                               

·         στην προστασία του μεσογειακού καρχαρία, σύμβολο του επιχειρείν στη χώρα μας!

                        

Ζητάμε συσστράτευση όλων των ιθαγενών της Summerland γιατί ο αγώνας είναι κοινός και ιερός. Αφορά όλους …εμάς και τα παιδιά μας. Δεν θ’ αφήσουμε τους…Καπουλέτους να πάρουν την τίμια γή μας, έστω και καμμένη!».             «Εξοχώτατε, να πούμε κάτι και για τα δάση, θα αρέσει στους ιθαγενείς…»            «Με τα δάση τελειώσαμε! Έχουμε πει, και αυτό αποτελεί δέσμευση, όπου είναι δέντρο θα μπει δέντρο κι όπου είναι βίλα θα μείνουν βίλες! Και επειδή η μέχρι σήμερα ακολουθηθείσα δασική πολιτική ήταν στρεβλή, καλό θα είναι, να αναδιορργανώσουμε τα δάση μας ξεκινώντας από …μηδενική βάση! Ο νοών νοήτω! Αυτή είναι η θέλησή μου!»             Ρίγη συγκινήσεως διεπέρασαν το ακροατήριο τόσο που οι γηραιότεροι των υπουργών ζήτησαν να χαμηλώσει η ένταση του κλιματιστικού. Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε  σε πανηγυρική εκδήλωση. Ακούστηκαν κάποιες μπαλωθιές, ενώ κάποιοι υφυπουργοί, μέσα στον ενθουσιασμό τους, αποπειράθηκαν να σηκώσουν τον Λουδοβίκο στα χέρια, κάτι που κατέστη δυνατό μόνο κατά την τρίτη προσπάθεια και με την αρωγή όλων των υπουργών! Ο Byron, ανακουφισμένος για την παράταση ζωής που πήρε, έδωσε το σύνθημα «…θα το κάψουμε!».  

torch_left.gif

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή ήταν η …αφορμή, αλλά τις επόμενες ημέρες το ευρέως και από δεκαετίες ασκούμενο …καλοκαιρινό σπορ των εμπρησμών, μετά την Αττική, επεκτάθηκε σε όλη την ηπειρωτική και μέρος της νησιωτικής Summerland! Οικοπεδοφάγοι, ανθρωποφάγοι, κομμουνιστοφάγοι, …χορτοφάγοι, εργολάβοι, πυρομανείς, αυθαιρετούχοι, καταπατητές, απατημένοι, απολυμένοι, αμολυμένοι, γνωστοί και άγνωστοι με μια δάδα ανά χείρας άρχισαν τις «λαμπαδηδρομίες» ανά τους κάμπους και τα δάση της χώρας! Η καγκελαρία έβλεπε τους αγώνες από το …CNN, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, εντυπωσιασμένος από τις …επιδόσεις έρριξε την ιδέα να συμπεριληφθεί ο «άνευ φοράς εμπρησμός» στα Ολυμπιακά αθλήματα! Δεν υπονοεί κανείς ότι γι’ αυτό τον λόγο άφησε να καεί η Αρχαία Ολυμπία, αλλά οπωσδήποτε μία Ολυμπιακή Φλόγα παρμένη μέσα από μια κατακαημένη Ολυμπία, θα είναι οπωσδήποτε πιο φυσική από εκείνη την …κρυόκωλη που βγαίνει από το κάτοπτρο, μετά από ένα κατεβατό παρακλήσεων της ιέρειας προς τον Ήλιο, που ενίοτε δεν μας κάνει και τα χατίρια!

                                               

Ο Byron, ως Ηλείος και ως αρχαιολάτρης, προσέθεσε μια ακόμα περγαμηνή στο ενεργητικό του, συμβάλλοντας παθητικώς στην προώθηση της μετατροπής του δασικού πλούτου σε άνθρακα. Παρά τρίχα του ξέφυγε η ασβεστοποίηση του Ερμή και άλλων γλυπτών, γεγονός που θα του εξασφάλιζε αιώνια «φήμη» ανάλογη με εκείνη του Ηρόστρατου και του Σαβαναρόλα! Εφ’ εξής δεν θα μιλάει πλέον για την «κομμένη γράνα» αλλά για τη χαμένη…γάνα, αυτή δηλ. με την οποία θα πρέπει να πασαλείβεται για να κυκλοφορεί απαρατήρητος μέσα στη μαυροφορεμένη και καψαλισμένη Summerland! Όταν με το καλό θα έχουν σβύσει οι φωτιές, αν δεν τον σηκώνει ο τόπος του, ας μεταβεί στην Αμερική για μεταφορά της κτηθείσας τεχνογνωσίας, όπως του ζητήθηκε, μιας και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι δεν κατάφεραν, μετά από τρία χρόνια και με τόσα όπλα, τέτοια καταστροφή στο …Ιράν! Όσο δε για τους Κινέζους που κάλεσαν τον πρόκάτοχό του υπουργό για συμβουλές σε θέματα ασφαλείας, ελπίζω να μην τον πήραν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψιν τους. Ας είναι καλά ο …Άγιος Μπιν που ήταν φιλέλληνας!

falling_money.gif falling_money.gif falling_money.gif

Ο Λουδοβίκος ο Α΄ ανεβασμένος, για πρώτη φορά, πάνω σε ένα τρακτέρ, με το ένα χέρι μέσα στη χλαίνη και το άλλο σε ένα καφάσι γεμάτο ευρώ, μοίραζε χιλιάρικα (…αλλοτρίων τσεπών) και δωρεάν δική του συμπόνια σε πυρόπληκτους ιθαγενείς και απρόοπτα…ευτυχισμένους τσιγγάνους! Υποσχόνταν, σε …δεύτερη προβολή, καλύτερες μέρες και …φλογερότερες νύχτες! Τα λουκάνικα που φύλαγε στο υπόγειο για την προεκλογική του εκστρατεία, έκρινε σκόπιμο να τα μοιράσει από τώρα. Άλλωστε ήταν ευκαιρία να τα ψήσουν στα ..κάρβουνα, χωρίς επιπρόσθετο κόστος. Τι σου είναι αυτοί οι …Προμηθείς!

                                  

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι ιθαγενείς της Summerland στις 16 του Σεπτέμβρη, ένα είναι το γεγονός: ότι μετά τις εκλογές, όποιος παραλάβει τη διακυβέρνηση και δηλώσει το …καθιερωμένο: «…παραλάβαμε καμμένη γή!», δυστυχώς, αυτή τη φορά, θα κυριολεκτεί! Και φυσικά κανείς δεν θα μπορεί να πει το αντίθετο! Οπότε, λογικά θα συνεχίσει με το επιμύθιο «τα κεφάλια μέσα!»

gears5.gif

Επίλογος: Και να σκεφτεί κανείς ότι το «ολοκαύτωμα» έγινε σε μια χώρα της οποίας η κρατική «μηχανή» μόλις είχε επισκευαστεί ριζικώς, δηλ. είχε μπει στη ράμπα, λύθηκε φύλλο φτερό και επανασυναρμολογήθηκε ή, κατά τα λεγόμενα του επί κεφαλής «μηχανικού», …«επανιδρύθηκε»! Δηλαδή μπήκε σαράβαλο και βγήκε …κουφέτο! Ενώ ήταν για …απόσυρση, κατά τις διαβεβαιώσεις του «φαναρτζή» της, ήταν πλέον κατάλληλη για …αγώνες!. Καινούργια μπουλόνια, καινούργια πιστόνια, καινούργια σαγόνια, καινούργια γαλόνια, καινούργια λαγόνια, καινούργια βαγόνια, καινούργια κοθόνια, δικά μας παιδιά και εγγόνια, καψώνια και ψώνια! Βέβαια και πριν τις πυρκαγιές δεν είχε αξιοθαύμαστες επιδόσεις. Και τότε σερνόταν! Ουκ ολίγες φορές χρειάστηκε και σπρώξιμο! Αλλά με τις πυρκαγιές, τα έφτυσε κυριολεκτικά! Όπερ σημαίνει ότι ή τα ανταλλακτικά ήταν άχρηστα ή ότι ο μηχανικός και το συνεργείο του ήτανε σκιτζήδες! Ή και τα δύο μαζί! Βέβαια το συγκεκριμένο φαναρτζίδικο δεν είχε δώσει αξιοθαύμαστα δείγματα δουλειάς με ότι κι αν καταπιάστηκε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τον …βασικό μέτοχο που κατέληξε αμέτοχος; Την απογραφή που κατέληξε σε επιτήρηση; Τα «κινητά» που έγινανα …βούκινα; Τις μονιμοποιήσεις που έγιναν …«ομηρίες»; Τους μακεδινικούς χαλβάδες και τα γιαουρτώματα της εξωτερικής πολιτικής; Τους κουμπάρους και τους παρακούμπαρους; Τις σεμνές και ταπεινές νύχτες του οσίου Βαρθολομαίου; Τα ομόλογα που έγιναν …ανομολόγητα; Την ιστορία που έγινε παραμύθι του Άντερσεν; Ακόμα και τις πανελλήνιες εξετάσεις κατάφερε να κάνει διαβλητές! Και τα παλιότερα συνεργεία δεν είχαν διακριθεί για τις επιδόσεις τους αλλά, τουλάχιστον, δεν είχαν το θράσος να κομπάζουν για τη μετριότητά τους!

                   

Μ.Π.  31/08/2007

skull_smokes.gif

                                                 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: